ΣΤΗΡΙΞΙΣ

Υποστήριξη για
το παιδί, την οικογένεια, το ζευγάρι.

Σε ποια ηλικία θα πρέπει το παιδί να ξεκινήσει λογοθεραπεία;

Στην περίπτωση που παρατηρούνται δυσκολίες στην ομιλία και στο λόγο του παιδιού κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του, οι γονείς θα πρέπει να απευθυνθούν σε ένα λογοθεραπευτή, ο οποίος θα κρίνει αν το παιδί χρειάζεται και μπορεί να ξεκινήσει να παρακολουθεί ένα πρόγραμμα θεραπείας. Στην περίπτωση που το παιδί εμφανίζει κάποια διαταραχή που είναι γνωστή από τη βρεφική ηλικία και που συμπεριλαμβάνει στα χαρακτηρίστηκα της διαταραχές στην επικοινωνία (π.χ. ένα σύνδρομο) είναι καλό οι γονείς να  απευθυνθούν σε ένα λογοθεραπευτή άμεσα, για να ακολουθήσουν ένα πρώιμο πρόγραμμα παρέμβασης.

Πού οφείλονται οι διαταραχές λόγου και ομιλίας;

Ορισμένα πιθανά αίτια της εμφάνισης διαταραχών λόγου και ομιλίας είναι τα εξής:
 

  • Επαναλαμβανόμενες και με διάρκεια ωτίτιδες

  • Προβλήματα ανατομίας στοματικής και ρινικής κοιλότητας

  • Αισθητηριακά ελλείμματα (π.χ βαρηκοΐα)

  • Διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές

  • Σύνδρομα και νευρολογικές παθήσεις

  • Εγκεφαλικό τραύμα ή ασθένεια

  • Νοητική υστέρηση

  • Έλλειψη ερεθισμάτων από το περιβάλλον

  • Κληρονομικότητα

Το παιδί μου δε λέει το «ρ». Πρέπει να απευθυνθώ σε λογοθεραπευτή;

Το «ρ» είναι, συνήθως, ο τελευταίος ήχος που κατακτά ένα παιδί.  Τα περισσότερα παιδιά αρχίζουν να παράγουν τον ήχο αυτό στην ηλικία των πέντε ετών. Μέχρι την ηλικία των έξι ετών το παιδί θα πρέπει να είναι σε θέση να παράγει το «ρ» σε όλες τις λέξεις. Επομένως, ένα παιδί έξι ετών που δεν παράγει αυτόν τον ήχο θα χρειαστεί να ξεκινήσει λογοθεραπεία. Στην περίπτωση, όμως, που το παιδί πρόκειται να ξεκινήσει την ‘Α Δημοτικού πριν να συμπληρώσει τα έξι, συνιστάται να ξεκινήσει λογοθεραπεία νωρίτερα, καθώς τα παιδιά πρέπει να έχουν κατακτήσει όλους τους ήχους της γλώσσας πριν να ξεκινήσουν να μαθαίνουν το γραπτό λόγο.

Τι είναι η Ειδική Γλωσσική Διαταραχή;

Η διαταραχή αυτή αναφέρεται σε παιδιά, τα οποία εμφανίζουν δυσκολία στην κατάκτηση της γλώσσας, ενώ μεγαλώνουν σε περιβάλλον με επαρκή γλωσσικά ερεθίσματα και χωρίς να παρουσιάζουν χαμηλό δείκτη νοημοσύνης, αισθητηριακά ελλείμματα ή άλλες διαταραχές.

Η Μαρία Μπαφαλούκα, υπεύθυνη των υπηρεσιών λογοθεραπείας, απαντάει σε μερικές απο τις συχνότερες ερωτήσεις των γονίων σχετικά με τα λογοθεραπευτικά ζητήματα.